1957 yılında büyük sel felaketi yaşanıyor. Meydana gelen toprak kayması sonucu Yenikent’in eski yerleşimi Zir Vadisinden bugünkü konumuna taşınıyor.Zir adı da Uluköy olarak değiştiriliyor. 1965 yılında ise bugünkü adı olan ve yeni bir yerleşim olduğuna işaret eden ”Yenikent” ismini alıyor ve bundan 10 yıl sonra da belediye kuruluyor.
Zir’de bulunan ve 16. yüzyıl başlarına tarihlendirilen Tarihi Kötürüm Bayezid Camii bugün mevcut değildir. (Linkteki yazımızdan bu cami ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. https://www.yenikentrehberim.com/yenikent-eski-zir-koturum-bayezid-camii/)
Bu yüzden Yenikent merkezinde tarihi yapılara rastlamak mümkün değil. Örneğin Yenikent Merkez Cami’nin yapılış tarihi 1969.
Bu yönden düşünürsek bugün taşınmış olan eski Bucuk köyünde yer alan bu tarihi cami Yenikent’in en eski iki camiinden biridir. ( Diğeri için bakınız İlyakut Cami: https://www.yenikentrehberim.com/tarihi-ilyakut-koyu-camii/) Eski Bucuk köyü cami mimari tarzı, kullanılan malzemeler ve süslemelerinden hareketle 14. yüzyıl sonu 15. yüzyıl başıma tarihlendirilmektedir. Dikdörtgen planlı olan yapının kuzey duvarına uzunlamasına dikdörtgen Karaveş Dede Türbesi bulunmaktadır.

Minaresi bulunmayan caminin dış duvarının alt bölümlerinde değişik renklerde kesme taşlar kullanılmıştır. Üst bölümler son restorasyonda kaplanarak yenilenmiş, pencerelerin etrafı ve alt bölümleri orijinalde kullanılan sarı renkli kesme taşlara atıf yapılarak sarı renkle bezenmiştir. Alt pencereler dikdörtgen, üst pencereler mazgal ( dışarıdan dar görünen içeri doğru genişleyen ) pencere şeklindedir.
Caminin kadınlar mahfiline giriş kapısın solunda bulunan ahşap merdivenden çıkılmaktadır. Caminin tavanını arka bölümdeki mahfili tutan dört ve önde iki olmak üzere altı ahşap direk taşımaktadır. Ahşap tavanda bir süsleme yoktur. Minberi ahşap, mihrabı alçıdan yapılmış ve ayetlerle bezenmiştir.Son restorasyonda caminin ahşap unsurları verniklenmiş ve tavan bitimindeki alçı süsleme kuşağı iptal edilmiştir.

Öneri: Şuan çiftlikler haricinde yerleşimin olmadığı bu yalnız başına kalmış tarihi camimizi ailenizle ya da arkadaşlarınızla ziyaret edip bir vakit namazı kılabilirsiniz. Cami avlusunda bulunan türbede yatanlara birer fatiha okumayı ihmal etmeyin. Restorasyonda yapılmış caminin güney yönündeki ahşap çardakta da oturup termosunuzla getireceğiniz çayınızı tarihi tefekkür ederek yudumlayabilirsiniz.
